Vezető tervezők:
Paulinyi Gergely, Dr. Reith András

Építész tervező:
Sidó Kamilla

Energiatudatos tervezés:
Gelesz Adrienn

Megrendelői igény szerint az áruházépület tervezésénél elsődleges szempont volt az energiatakarékosság, az energiaigények minimálisra csökkentése, valamint az épület működéséhez szükséges energia megtermelése. Az elérendő cél az ún. „zero energiás épület”, amelynél az energiafogyasztás valamint az energiatermelés egész éves szinten megegyezik.

Törekedtünk passzív energiatakarékos, környezetbarát megoldások kialakítására, melynek köszönhetően a gépészeti és elektromos rendszerekkel kezelendő energiaigények csökkenthetők:

optimalizált természetes megvilágítás: az északra tájolt bevilágítóknak köszönhetően a belső terekben nem keletkezik zavaró káprázás, és a bejutó hőenergia is csökkentett. Kiemelt figyelmet kaptak azok a szempontok, amellyel egy fenntarthatóan működtethető, emellett kellemes belső környezetet tudunk biztosítani az épületben dolgozók és vásárlók számára.

optimalizált termikus burok: az épület külső burkát jelentős vastagságú, környezetbarát hőszigeteléssel láttuk el Az épület üvegfelületeit háromrétegű, hőszigetelő üvegből alakítjuk ki, kiemelt hőszigetelésű profilrendszerrel.

Az áruházlánc az épület fenntarthatóság melletti elkötelezettségét az épület dizájnjába integrált, két LED-es kijelző segítségével hirdetheti, melyek közül egyet az utca felé, míg a másikat bejárat felé tájoltunk. A kijelzőn a LIDL embléma és az aktuális kínálat mellett az aktuális energiafogyasztási adatokat és az ezáltal megspórolt energia és kibocsátott káros anyag mennyiségét is megjeleníthet.

Gödöllői Lidl Eco élelmiszeráruház